numerieke doelen opstellen

Numerieke doelen opstellen

Als je iets wil bereiken in je leven, is het een feit dat je ofwel heel veel geluk moet hebben, ofwel doelen moet opstellen en er alles aan doen om die te bereiken.

Rekenen of hopen op geluk te hebben is een kinderachtige houding, dus daar geven we geen aandacht aan.

Gewoon een job uitvoeren gedurende 30-40 jaar van je leven en dan als je oud bent een pensioentje ontvangen van de overheid waarmee je moet overleven is geen goed idee, op meerdere vlakken.

Hierdoor ben je immers sterk afhankelijk van je overheid, en als je rekening houdt met de kans dat deze binnen ettelijke decennia volledig anders zal zijn dan nu, is dat er gevaarlijk.

Het is dus cruciaal dat je voor jezelf kan zorgen, en dat doe je door bronnen van passief inkomen op te stellen, zaken zoals vastgoed, aandelen en eigen bedrijfjes die jou voor de rest van je leven stromen van inkomen bezorgen.

Geld dat binnen jouw balans wordt opgewekt, en waar niets of niemand je kan van beroven.

Een dergelijke financiële welvaart zal doorgaans niet zomaar worden bereikt, je zal er jarenlang voor moeten werken, en doelen moeten nastreven.

Wat voor doelen?

Om te beginnen zijn er “algemene” en brede doelen, zoals “financieel welvarend worden” of “een eigen bedrijfje oprichten” of “vastgoed bezitten en dat verhuren”.

En hier is op zich niets mis mee, dat zijn prima doelen om na te streven – maar ze zijn niet specifiek.

Wat versta jij onder financieel welvarend?

Wat is het nut van een eigen bedrijfje hebben als dat geen geld binnenbrengt?

Hetzelfde met vastgoed bezitten en verhuren maar verlies lijden wegens de hoge hypotheek.

Ik kan je dus aanraden om specifieke numerieke doelen op te stellen, concrete cijfers die je wil bereiken.

Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Een bedrijfje oprichten dat elk jaar €100.000 winst maakt
  • Een nettovermogen van €1 miljoen hebben en een jaarlijkse passieve cash-stroom van €50.000
  • 3 delen vastgoed bezitten en die verhuren voor een maandelijks inkomen van €1500
  • Elke maand €500 beleggen in ETF X en Y
  • Een maandelijks netto-inkomen hebben van €5000
  • X aantal van je product per maand verkopen

Zoals je kunt zien zijn deze veel concreter, en heb je dus effectief een punt om naartoe te ijveren.

Als je geen concreet doel hebt, hoe weet je immers of je hebt gescoord?

Zorg er ook voor dat je een concrete datum plakt op wanneer je die doelen wil bereiken.

Met een dergelijke aanpak is het zeer eenvoudig om deze op te delen in kleinere segmenten.

Als je bijvoorbeeld het doel hebt om na 5 jaar een inkomen van €10.000 per maand te hebben met je crypto trading, kan je bijvoorbeeld beginnen met in het eerste jaar een meer haalbaar doel van €1000 per maand te achtervolgen.

Kleine stukjes maken een groter geheel een stuk doenbaarder.

Andere aspecten

Naast puur financiële doelen kan je dit ook uitbreiden naar andere aspecten van je leven, denk aan concrete zaken binnen je bedrijfje.

Als je een blog hebt, kan je bijvoorbeeld als doel hebben om elk jaar 100 artikels te schrijven, 1000 nieuwe maandelijkse bezoekers binnen te halen, 10 nieuwe backlinks halen, enzovoort.

In je fysieke leven kan je per workout een bepaald aantal reps en sets opstellen, of een bepaald aantal kilogram dat je wil verliezen of bijkomen.

Zelf heb ik ook een doel op het vlak van boeken lezen: 60 per jaar.  

Dat klinkt misschien een beetje raar als je alleen maar voor je plezier leest, maar ik ben van mening dat boeken lezen uiterst belangrijk is voor een compleet leven, en vooral dan non-fictieboeken waar je echt iets van kan bijleren.

Omdat ik elk jaar 60 boeken moet uitlezen, heb ik een maandelijks doel van 5 boeken, en dat zorgt ervoor dat ik elke dag tijd opzij zet om aan dit doel te werken.

Kortom, numerieke doelen zijn belangrijk omdat je dan echt concreet weet waar je heen wil, hoe succes er effectief zal uitzien, en je kan ze doorgaans ook makkelijker kleinere, hapklare beetjes opdelen, wat ervoor zorgt dat je kans op het bereiken van je doelen veel groter maakt.

Hoe begin je hieraan?

Beginnen met numerieke doelen opstellen is vrij eenvoudig, maar je zal er wel wat tijd in moeten steken.

Onderwerpen zoals je overkoepelende missie en visie in het leven vallen buiten de schaal van dit artikel, dus ik ga ervan uit dat je die reeds hebt opgesteld, dat je weet wat je wil in je leven.

Eens je dat duidelijk voor ogen hebt, is het gewoon een kwestie van eens een uurtje rustig neer te zetten en je erover te buigen.

Denk na over wat je concreet wil bereiken in je leven, en plak hier getallen op.

Denk ruim, op een lange termijn.

Hoe ziet jouw leven eruit binnen 20-30 jaar?

Wat wil je bereikt hebben, hoeveel geld wil je verdienen, hoeveel bronnen van passief inkomen wil je hebben, hoe zien die eruit, enzovoort.

Wees erg concreet, zo specifiek mogelijk.

Deel die grote langetermijndoelen dan op in kortere brokjes.

Ik stel voor dat je 3-jaar doelen opstelt, en dan een jaardoel, waarbij beide je goed op weg zetten naar het bereiken van je grootste doelen.

Zodra je je jaardoelen hebt (in concrete cijfers), is het gewoon een kwestie van die verder op te delen per kwartaal of per maand.

En met je maandelijkse doelen bij de hand, kan je een planning opstellen en concrete stappen die je gaat ondernemen om die doelen te bereiken.

Elke maand evalueer je de doelen opnieuw, en stel je die van de volgende maand op. Doe hetzelfde aan het einde van het jaar.

Simpel, niet?

Numerieke doelen opstellen is erg eenvoudig, maar het zal je wel wat tijd kosten – en vooral discipline om je eraan te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *