blog beginnen met wordpress

Top 6 WordPress plugins

Laatste update: 27 maart 2022

Omdat ik alles zo passief mogelijk wil laten lopen zodat ik tijd kan steken in het opbouwen van andere bronnen van passief inkomen, is het belangrijk dat ik weinig tijd moet steken in het onderhouden van allerlei facetten van mijn websites (behalve dan artikelen schrijven, uiteraard).

Er zijn honderden andere plugins die ook erg handig zijn, bijvoorbeeld voor e-maillijsten, e-commerce, en dergelijke, maar die zie ik niet meteen als essentieel voor beginners.

Ik heb Bloggen voor Beginners reeds gedekt, je 20 redenen gegeven om te beginnen bloggen, je uitgelegd hoe je een blog kan beginnen met WordPress, en de volgende stap in je reis is je blog optimaliseren met plugins!

Wat is een plugin?

Een plugin is een stuk software dat een specifieke functie toevoegt aan een bestaand programma (in dit geval WordPress).

In de meeste gevallen zijn deze gratis, maar veel plugins hebben een ‘Premium’ upgrade, waarvoor je moet betalen.

De plugins die ik je aanraad zijn gratis, maar je kan ook betalen voor meer functies.

Hoe installeer je plugins in WordPress?

Plugins installeren in WordPress is erg gemakkelijk:

 1. Ga naar je dashboard
 2. Zet je cursor op Plugins in de linkerkolom
 3. Klik op Nieuwe plugin
 4. Zoek de gewenste plugin
 5. Download de plugin
 6. Druk op Activeren

Ga naar Geïnstalleerde plugins om een overzicht te krijgen van al je plugins. Hier kan je hun instellingen wijzigen, op inactief zetten, of ze verwijderen.

top wordpress plugins

Top 6 WordPress plugins

1. Elementor

top wordpress plugins

Elementor is een websitebouwer, een plugin die je in staat stelt websites te bouwen zonder manuele code te moeten aanpassen. Ze maken je leven veel gemakkelijker.

De standaard WordPress bouwer is niet slecht, maar als je een geavanceerde plugin zoals Elementor neemt, kan je een mooie site bouwen in een mum van tijd.

Elementor geeft je een erg overzichtelijk user-interface, waarmee je je site kan samenstellen met een drag-and-dropsysteem. Dat ziet er zo uit:

top wordpress plugins

Ik leg uit hoe je Elementor kan gebruiken in Een WordPress blogpost schrijven in 3 stappen.

2. WP-optimize

WP – Optimize

Deze plugin optimaliseert je hele WordPress site, door middel van deze functies:

 • Database legen: als je veel aanpassingen maakt aan je site, zal je database snel vol zitten. Hierdoor zal je site trager laden en zal je ook lager in de rangschikking van Google komen. Regelmatig je database opruimen is erg aangeraden.
 • Afbeeldingen comprimeren: grote afbeeldingen zullen je site ook vertragen. Telkens iemand een pagina laadt, moeten de afbeeldingen immers mee worden geladen. Als die 20 MB per stuk zijn, zal het eeuwen duren.  Je afbeeldingen comprimeren zorgt ervoor dat ze zo klein mogelijk worden gebracht qua bestandsgrootte, en niets aan kwaliteit moeten inboeten.
 • Cache-opties: je pagina’s cachen, je cache legen, Gzip compression, pagina’s vooraf laden, enzovoort.
 • Minify: Javascript en CSS minimaliseren qua grootte. Ik heb dit uitgeschakeld, omdat het een probleem opleverde bij mijn thema, maar in het algemeen is dit een goed idee.

3. Pretty Links

top wordpress plugins

De addon Pretty Links maakt je links/URLs…mooier.

Dit is vooral handig als je affiliate links gebruikt, of uitgebreide parameters om je leads en bezoekers te volgen.

Mensen kunnen immers nogal wantrouwig zijn als ze een link van 2 lijnen zien, met nummers en allerlei symbolen.

Pretty Links maskeert die URLs, en zorgt ervoor dat iets als https://ds1.nl/c/?si=1400&li=78568&wi=22589&ws= eruit ziet als https://www.passiefinkomen.eu/wordpress.

Een plugin zoals deze gebruiken is volgens mij 100% essentieel als je met affiliate links werkt.

Stel je voor dat je in een tiental artikelen een bepaalde affiliate link gooit. Als die link verandert (dat kan gebeuren), moet jij naar alle artikelen gaan waar je die link hebt geplaatst, en ze manueel veranderen.

Had je daarentegen een Pretty Link op alle pagina’s gezet, hoefde je alleen maar naar het Pretty Links dashboard gaan en de link éénmaal aanpassen.

Nog een voordeel van Pretty Links is dat je kan bijhouden hoeveel mensen wanneer op welke link hebben gedrukt. Als je bezig bent met analyse van hoe je site het doet, is dit essentiële informatie.

Ik heb Pretty Links in veel meer detail besproken in WP Addon – Pretty Links.

4. Site Kit

top wordpress plugins

Site Kit is een plugin van Google, die Google Analytics, Search Console, Adsense en Page Speed informatie verzamelt in je dashboard. Dit is enorm handig, en hoewel het redelijk wat werk vergt om alles op te zetten, is het volledig de moeite waard.

Je krijgt alle informatie die je nodig hebt over je site (in het algemeen en individuele pagina’s) in een overzichtelijk dashboard.

Indien je hier meer over wil weten, kan je deze artikelen lezen:

 • Google Site Kit
 • Hoe werkt Google Adsense?

5. UpdraftPlus

top wordpress plugins

Deze plugin maakt backups van je site. Stel dat er iets misloopt; je wordt gehackt, je verknoeit iets aan je thema, je maakt een aanpassing die je liever ongedaan wil zien, …

In die gevallen zal je blij zijn dat je met een eenvoudige handeling een vorige versie van je site, een backup, terug kan zetten.

UpdraftPlus zal je normaal gezien weinig nodig hebben, maar het is zoals een verzekering.

Beter het te hebben en nooit gebruiken dan het nodig hebben en niet hebben.

6. Yoast SEO

yoast seo wordpress plugin

Yoast SEO geeft je tips en instructies hoe je je site kan optimaliseren voor SEO. Je kan er ook je Meta beschrijving en SEO titel mee ingeven.

Op basis van een aangegeven Zoekwoord (keyword) zal Yoast SEO je vertellen hoe je je pagina kan optimaliseren.

De plug-in zal je pagina ook analyseren op het vlak van leesbaarheid.

Als je wil beginnen met je SEO-reis, kan ik je aanraden om Zoekwoordonderzoek voor Beginners te lezen, net als de SEO technieken!

Ik heb Yoast in meer detail besproken in WP Addon – Yoast.

Top 6 WordPress plugins samenvatting

Een WordPress plugin is een stuk software dat je gratis kan installeren om WordPress te optimaliseren. Plugins maken je website veel gemakkelijker en aangenamer in gebruik.

Je kan deze installeren via de linkerkant van je WordPress dashboard.

Voor beginners zou ik de volgende 6 plugins aanraden:

 1. Elementor
 2. WP-Optimize
 3. Pretty Links
 4. Site Kit
 5. UpdraftPlus
 6. Yoast SEO

Wil je zelf met een blog beginnen? Dan kan ik je aanraden om je domein en hosting via BlueHost aan te schaffen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *