eigen vastgoed in filipijnen

Eigen vastgoed – update

Laatste update: 27 maart 2022

Zoals trouwe lezers ongetwijfeld weten, investeer ik in vastgoed in het buitenland.

Ik heb reeds besproken waarom dat een beter idee is dan investeren in Europa, en nu ik hier reeds een tijdje mee bezig ben, is het tijd om wat concrete cijfers op tafel te gooien, ter illustratie.

Allereerst bespreek ik de toename in waarde van mijn vastgoedbeleggingen, en dan leg ik uit hoe het zit met het opstellen van een bron van passief inkomen hiermee.

Waarde vastgoed

Ik ben in 2018 begonnen met het afbetalen van twee condominiums in de Filipijnen. De totale prijs was iets meer dan 4,6 miljoen Filipijnse Peso, ongeveer €80.000.

Eind 2020 heb ik de volledige som afbetaald, en momenteel, begin 2021, zijn deze studio’s ongeveer €170.000 waard.

Meer dan een verdubbeling in waarde in iets minder dan drie jaar tijd.

Niet slecht!

Als ik er eentje van zou verkopen betekent dat dus dat ik mijn volledige investering terug heb, plus een gratis studio.

Maar uiteraard is dat niet de bedoeling, want op termijn kan je met het verhuren van vastgoed veel meer winst maken dan als je het verkoopt…zelfs met een dergelijke toename in waarde.

Passief inkomen

Na volledige afbetaling van de studio’s, ben ik begonnen met ze te verhuren.

De maandelijkse huur die ik krijg van beide komt neer op ongeveer €600.

Hiervan moet ik wel nog kosten aftrekken, belastingen en onkosten en dergelijke. Dat komt per maand uit op ongeveer €100.

Per studio heb ik ook eenmalige kosten moeten maken, voor het installeren van de airconditioning, meubels, eetgerei, enzovoort. In totaal was dat iets minder dan €2000.

Met andere woorden: ik ontvang gedurende het eerste jaar ongeveer €500 netto per maand. Verminderd met de eenmalige kosten, komt dat neer op €4000 voor het eerste jaar.

Elk jaar erna is dat €6000, gesteld dat ik de huur niet omhoog kan trekken…wat sowieso wel het geval zal zijn.

Aan dat tempo heb ik mijn initiële investering terugverdiend na 14 jaar. Elk jaar erna is pure winst.

Als we even op lange termijn rekenen, en stellen dat de huurprijs hetzelfde zal blijven, kom ik uit op:

  • Na 20 jaar heb ik €118.000 verdiend, met €38.000 daarvan winst.
  • Nog eens tien jaar later is de totale opbrengst €178.000, met €98.000 winst.

Geen massale sommen, maar je mag niet vergeten dat de waarde van de investering tegen dan ook zeer veel gegroeid zal zijn. Op drie jaar tijd is het immers reeds verdubbeld!

en nu?

€500 per maand passief inkomen is niet enorm veel, maar daar kan ik de meeste van mijn kosten mee dekken in de Filipijnen, mocht dat nodig zijn.

Maar uiteraard zit ik daarmee niet stil, en ik gebruik de maandelijkse inkomsten van de studio’s om een 2-slaapkamer condominium op een andere locatie af te betalen.

Eens dat dan volledig in orde is met een huurder erin, en ik er ook passief inkomen van krijg, gebruik ik de geldstroom van alle 3 om het volgende deel te bekostigen.

Enzovoort! Geld verdienen met vastgoed is vrij eenvoudig, en iedereen kan ermee beginnen. Je zal er gewoon rekening mee moeten houden dat het in het begin niet vrij imposant zal zijn.

Als je zelf interesse hebt om in Filipijns vastgoed te investeren, kan ik je aanraden om Serenity Relocation Real Estate Investing eens te bekijken! Je kan mijn bespreking ervan hier lezen.