the food economy

The Gig Economy

Decennia geleden was geld verdienen vrij eenvoudig – of toch alleszins gebaseerd op een eenvoudig concept.

Ofwel had je een job, ofwel was je zelfstandig en had je een eigen bedrijf.

De laatste jaren is er hier nog een andere vorm van geld verdienen aan toegevoegd: “gigs”.

Vandaag bekijken we het concept van “The Gig Economy”, waarom dit zo populair is geworden, en of dit iets voor jou is.

Wat is The Gig Economy?

Met The Gig Economy bedoelt met voornamelijk het feit dat steeds meer en meer mensen zich losmaken van de traditionele “jobs”, en dat ze hun geld verdienen met het uitvoeren van allerlei “gigs”.

Een “gig” is een Engels woord en kan vertaald worden als “optreden”, wat niet echt klopt in deze context.

Je kan het meer zien als een “kleine, korte job”, een eenmalige transactie tussen uitvoerder en aanwerver.

Iemand betaalt je om eenmalig een bepaald klusje uit te voeren, tegen betaling.

Een goed voorbeeld van een gig is pizza’s leveren via apps zoals Deliveroo, UberEats of Thuisbezorgd.

(Heb dat even moeten opzoeken, want hier in de Filipijnen hebben ze natuurlijk andere namen!)

Het concept is simpel: je kan je als individu aanmelden bij die apps, en dan kan je voor klanten dingen gaan ophalen en het aan hen bezorgen.

Je krijgt dan een bepaalde fooi per gig.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld iemands gras gaan afrijden, klusjes doorheen het huis doen, een website ontwerpen, een tekst schrijven, je kan het zo gek niet bedenken.

Via websites zoals Fiverr.com kan je je eigen gigs opstellen: je geeft aan wat je voor mensen kan doen, en als iemand dit nodig heeft, zullen ze je inhuren en betalen per gig.

Zelf doe ik dat ook regelmatig, eens een tekst schrijven of vertalen op eenmalige basis.

Verschil met freelancing

Gigs uitvoeren klinkt erg als freelancing, en op zich en in grote lijnen is dit in feite hetzelfde: je werkt gewoon voor jezelf (als individu, niet noodzakelijk als bedrijf) en doet bepaalde zaken voor geld op contractuele/tijdelijke basis.

Freelancing kan je wel zien als een iets meer uitgebreide versie van “The Gig Economy”, onder freelancing vallen bijvoorbeeld ook grotere projecten die meerdere kleinere gigs omvatten, of gewoon zaken zoals consulting waar er niet echt sprake is van een “gig”.

Freelancers zijn vaak ook zelfstandigen met een eigen bedrijfje, terwijl je gigs voornamelijk kan uitvoeren als individu.

Voordelen gigs

 • Je hangt niet vast aan een job
 • Je kan, meestal, je eigen schema bepalen, dus werken wanneer je wil, en soms ook waar je wil (afhankelijk van de aard van je gigs uiteraard)
 • Er is meestal geen baas die je kan vertellen wat je kan of moet doen. Ja, natuurlijk heb je klanten waarvoor je tijdelijk werkt, maar als die je niet bevallen kan je hen de deur wijzen en gewoon verdergaan met andere
 • Je hebt heel wat keuze, afhankelijk van je talenten kan je echt heel wat verschillende soorten gigs uitvoeren
 • Je kan diversifiëren en meerdere soorten gigs uitvoeren, dus als een bepaalde sector het niet goed doet, kan je overschakelen op een andere
 • Het is goed mogelijk om hier geen belastingen op te betalen. Doe niets illegaals (door bijvoorbeeld in een land te wonen waar je er geen belastingen op moet betalen), maar als je op zoek bent naar een manier om wat inkomen te verdienen en de hebberige handen van de overheid uit je zakken te houden, kunnen gigs een optie zijn

Nadelen gigs

 • Je moet vaak zelf op zoek naar werk, tenzij je echt populair bent en klanten actief naar jou komen – wat natuurlijk een optie is als je in een nauwe niche actief bent en goede verwijzingen krijgt van vorige klanten
 • Het is mogelijk dat je periodes hebt zonder gigs, en dus zonder inkomen
 • Vrij moeilijk te schalen, vaak liggen je gigs binnen een bepaalde zone, en kan je niet echt veel meer vragen want er zijn wellicht anderen die dezelfde gig voor minder geld kunnen doen
 • Het is echt wel een vorm van actief inkomen, dus niet iets dat in de sfeer van deze blog past – maar het is wel een optie om tijdelijk meer geld te verdienen dat je dan investeert in een bron van passief inkomen, zoals ETFs, je eigen bedrijfjes/sites, enzovoort
 • Veel gigs verdienen echt weinig, vooral dan zaken zoals voedsel leveren liggen echt bij de minimumloongrens

The Gig Economy conclusie

Sinds de pandemie is The Gig Economy stevig gegroeid, en het ziet er niet naar uit dat deze trend zich zal omkeren.

Heel wat mensen beginnen de voordelen in te zien van gigs uit te voeren ten opzichte van een job, en ook werkgevers lijken zich bewust te worden van hoe handig het kan zijn om geen vaste werknemers aan te moeten werven maar wel gewoon mensen in te huren gig per gig.

Ben je zelf op zoek naar wat extra geld, dan is deelnemen aan The Gig Economy geen slecht begin.

Je bent by and large je eigen baas, hebt tal van opties, en kan dit vaak doen vanuit je eigen woonst.

Neem eens een kijkje bij Fiverr en stel zelf je eigen Gig op, en wie weet ben je binnen de kortste keren in staat om je job op te zeggen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *