beleggen in aardgas

Beleggen in aardgas

Wat is beleggen in aardgas?

Beleggen in aardgas komt neer op je geld in de aardgassector steken en hier hopelijk winst mee maken.

Dit kan op een aantal verschillende manieren, die we dadelijk bespreken.

Maar eerst: wat is aardgas precies?

Wel, het is een fossiele brandstof, een mengeling van allerlei gassen (koolstof-gebaseerd) die uit verschillende aardlagen worden gewonnen.

Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan en kan zowel op zichzelf worden gevonden, maar ook vaak samen met olie.

Het is een globaal vrij gegeerde brandstof, wordt beschouwd als een schonere vorm van energie dan olie en steenkool en is momenteel zelfs de grootste bron van elektriciteitsopwekking in de VS.

Die vraag is wel vrij volatiel, en is politiek gevoelig, denk bijvoorbeeld aan Joe Biden’s plan om de methaanuitstoot van zijn land te verminderen.

Het winnen ervan, “hydraulic fracturing”, ook wel bekend als “fracking”, heeft immers een negatieve impact op het milieu.

Binnen de komende jaren verwacht men dat de Aziatisch-Pacifische regio voor meer dan 50% van de verwachte groei van de vraag naar aardgas voor zijn rekening zal nemen.

Dit zijn immers landen die volop aan het groeien zijn, en brandstof nodig hebben om hun industrie op te stoken.

Leuk weetje: aardgas kan worden gekoeld om LNG (Liquefied Natural Gas) te maken, een vloeistof die transport en opslag makkelijker maakt – en er zijn ook auto’s die hierop rijden.

 

Hoe kan je beleggen in aardgas?

Beleggen in aardgas kan op een aantal interessante manieren, en als je mijn artikels over Beleggen in Goud of Beleggen in Olie hebt gelezen, weet je wellicht al wat te verwachten:

ETFs

ETFs (Exchange Traded Funds) zijn, zowel gewoonlijk, een uitstekende manier om te beleggen in allerlei zaken, en aardgas is geen uitzondering.

Je koopt gewoon een fonds aan, en daarin zitten allemaal aandelen van bedrijven die actief zijn in deze sector.

Een aantal voorbeelden zijn United States Natural Gas Fund, WisdomTree Natural Gas en ProShares Ultra Bloomberg Natural Gas ETF.

Via DEGIRO kan je er ook een aantal kopen:

beleggen in aardgas

Aandelen

Een andere, meer gerichte optie is om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de aardgassector.

Dit kunnen bedrijven zijn die aardgas winnen, maar ook bedrijven die dit transporteren, verwerken, er materiaal voor maken, enzovoort.

Let wel op dat veel bedrijven in deze sector ook op olie gericht zijn, dus als je alleen in aardgas wenst te investeren zal je even moeten zoeken.

Een paar voorbeelden zijn Suncor Energy en Devon Energy.

Via DEGIRO kan je ook in deze bedrijven investeren.

Daarnaast kan je ook nog Future contracts kopen, zoals NG Henry Hub Natural Gas Futures, QG E-mini Natural Gas Futures en Delivered Natural Gas Futures.

Is beleggen in aardgas een goed idee?

Beleggen in aardgas kan een goed idee zijn om winst te maken, en je belegt in iets dat figuurlijk tastbaar is, een echt product dat mensen nodig hebben en waar er in de nabije toekomst dus wellicht nog vraag naar zal zijn.

Bekende beleggers zoals Robert Kiyosaki (van Rich Dad, Poor Dad) beleggen in dergelijke zaken, dus er zal sowieso wel iets van voordeel aan zijn.

Maar … het is niet fantastisch voor het milieu, en zodra men dit synthetisch kan produceren zal de markt in elkaar zakken.

Je investering is ook erg politiek gevoelig, en onzin zoals Vladje Putin die een land binnenvalt kan positief of negatief zijn, en je hebt daar helemaal geen controle over.

Kortom, beleggen in aardgas is een goed idee om wat diversificatie in je portfolio te steken, maar persoonlijk ga ik er geen immense sommen in beleggen.

Het is, in mijn mening, veel beter om je geld in brede ETFs te steken, ETFs die in een heleboel verschillende sectoren beleggen, en waardoor je je risico dan ook spreidt.

Wil je dit zelf ook doen, kan je dit via de Nederlandse lagekostenbroker DEGIRO doen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *